İnsanların kim olduklarını belirleyen genlerinden daha fazlasıdır. Tek yumurta ikizleri farklı görünüp davranabilirler ki aynı DNA’ya sahiptirler. Çevresel faktörler bu olgunun oluşumu desteklese de asıl etken epigenetik fenomen olarak adlandırılan ve genlerimizin yapısını değiştirmeden çalışmasını düzenleyen bir etkendir. 1960’larda araştırmacılar sitozine ek olarak bir metil grubunun , ki sitozin bilindiği gibi DNA’nın 4 temel yapıtaşından biridir, genleri kapatabildiğini saptadılar. O zamandan beri bilim adamları metilasyon adını verdikleri bu işlemin genleri aktive edebildiklerini de öğrendiler ve bunun kısa dönem hafıza düzeni ve kanserle ilgili bağlantısını da keşfettiler.
Beynin hareketten sorumlu kısmı beyincik ve hafıza, dil gibi konulardan sorumlu beyinzarı üzerinde çalışmalar yapıldı. Çalışmalar sonucunda beynin farklı bölgelerinde farklı metilasyon düzenleri olduğunu ve bunun beynin farklı fonksiyonları yerine getirebilecek şekilde ayrımlaştığını sonucu ortaya çıktı.
Araştırmacılar genler üzerinde epigenetik düşünülmeden yapılan değerlendirilmelerin körlemesine bir arayış olduğunu ortaya koydular. Normal metilasyon sürecinin anlaşılmasıyla, otizm, şizofreni, bipolar bozukluk’da sorunun ne olduğu anlaşılabileceğini de eklediler. Kaynak : http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/full/2007/1207/3 (Elizabeth Quill)
Dilin Bir Kod Olarak İçeriği
Y.N. ALTIN (a linguistics –Ankara- 2006)
- ULUSLARARASI KÖK HÜCRE ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ (ISSCR) Kök Hücre Tedavileri Hasta El Kitabı
- Anne ve Babalar Dikkat
- Beyin Metilasyonu
- Beyin Öğrenme Gücü
- Ergoterapi
- Kinesiotape
- Otistik Çocuklardaki Beyin Anormalliklerinin Sosyal Yetilerle İlişkisi
- Otizm Neden Olur ?
- Otizm Nedir ?
- Otizm ve Hafıza
- Otizm ve Nörobiofeedback
- Otizm ve Nöropsikolojik Yaklaşımlar
- Otizmde Biomedikal Patoloji ve Tedavi İlişkisi
- Otizmde İntestinal Sorunlar
- Otizmlilerde Neden Önce Konuşma Gereklidir
- Otizmliye Özgüven Desteği
- Otonom Sinir Sistemi ve Hipotalamus
- Patolojik Bağırsak Hastalıkları
- Rehacom Bilgisayar Destekli Rehabilitasyon
- Serebral Dolaşım Bozukluklarında Ozon Terapi
- Televizyon ve Otizm
- Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU)