Anne ve Babalar,
Otizm sözcüğü ile ilk karşılaştığınızda nasıl paniğe kapıldığınızı, üzüldüğünüzü biliyoruz. İnternet üzerinde ve çeşitli kanallarla bir çok bilgi ve yöntemle hatta birbirine zıt pek çok söylemle karşılaşıyorsunuz.
Hepsinden de kötüsü çoğu kez otizmin ömür boyu süren bir rahatsızlık olduğu biçiminde aldığımız duyumlar…
Aslında sorularınızla ilgili bilgilere kaynağından ulaşmak en doğrusudur. Çünkü otizm söz konusu olduğunda çaresiz değilsiniz. İleri otizm araştırmaları derneği konsültan kurumlar, konsültan uzmanlar, volunteer uzman ve yetkililer aracılığıyla destek, danışmanlık, proje ve protokolleri yürüterek otizm alanında ailelere destek vermektedir.
Çalışmalarda temel amacımız öncelikle otizmin erken tanısı için araştırma ve bilgilendirmelere yön vermektir. Bu nedenle; eğer çocuğunuzun 1-1.5 yaş civarında dil gelişiminde bir problem olduğunu hissediyorsanız, bir yaş civarında ilk kelimeleri oluşmamışsa, iki üç yaş arası iki kelimeli cümlecikler kurmuyor ise hemen sonrasında soru cümlelerini algılamıyor ve tek kelimelik cevaplar vermiyorsa, işaret parmağıyla isteklerini veya merak ettiği şeyleri göstermiyor, anneyi veya babayı çekiştirerek isteklerini ifade ediyor ya da yalnızca ağlıyorsa, merak duygusu yok ise, göz teması kurmaktan kaçınıyor ise, seslenildiğinde duymuyormuş gibi davranıyor ise ve televizyon yada özel bir ses duyduğunda koşarak geliyorsa, evcilik oyunu gibi hayali oyunlar oynamıyorsa, oyuncakları fonksiyonlarına göre kullanmıyor ise, sadece evirip çeviriyor veya hiç ilgilenmiyor ise, çok hareketli, çok sessizse, kahkaha atmıyor ise, kanat çırpma, ellerine bakma, kapıları açıp kapatma gibi tekrarlayıcı davranışları var ise, kendi etrafında dönüyor veya nesneleri döndürüyorsa, dönen cisimleri izlemekten hoşlanıyorsa uyku ve yemek konusunda problemli ise, lütfen dikkat!! Çocuğunuz otizmli olabilir.
Bütün bunların yanı sıra, eğer doğum esnasında bir problem yaşadı iseniz, sorunlu bir gebelik geçirdiyseniz, ailenizde nörolojik yada psikiyatrik hastalıklar, özellikle de epilepsi denilen sara hastalığı varsa, akdeniz anemisi, sedef gibi ailesel hastalıklarınız varsa ya da guatr yani tiroid, ve şeker hastalıklarının sık rastlandığı bir aile iseniz, çocuğunuz sık hastalanıyor yada sık sık kulak iltihabı, alerji, kabızlık gibi problemlerle karşılaşıyorsa, anemikse (kansızlık) daha da dikkatli olmanız gerekiyor.
Çoğu kez ailede geç konuşan insanların olması yanıltıcı olup tanıyı geciktirebiliyor. Bunun yanı sıra özellikle avrupa ülkelerinde sistem gereği tanılamada cok zaman harcandığı bilinen bir gerçek. Oysa otizm 0- 4 yas arası tespit edilerek çalışmalara başlandığında, izlerin büyük ölçüde silinmesi mümkündür. Bugün artık iloder ailesi otizm belirtilerinin tamamen silindiği pek çok çocuğa sahiptir. İloder aracılığıyla otizmli çocuklarımız ve aileleri danışman ve volunteer uzmanların yönlendirmesiyle, dil ediniminden günlük yaşam demonstrasyonuna kadar pek çok yenilikle karşılaşıyor. Tanı anlamında uzmanlara yönlendiriliyor, hayali oyun problem çözümü ve iletişim kurmayla tanışıyorlar.
Proje kapsamındaki yaşam demonstrasyonlarında aileler çocuklarının kendi katılımlarıyla nasıl yol alabildiklerini izliyorlar. 4 yaşına kadar, otizimle ilgili belirtilerin büyük ölçüde kaybolabilmesi mümkündür. Ancak her yaş grubunda çocuk için mutlaka yapılabilecek bir şeyler ve alınabilecek yol söz konusudur. İloder ailesinin 10 yaşını geçtikten sonra konuşan okuyup yazabilen hatta çeşitli spor etkinliklerinde dereceler alan mensupları vardır.
İloder sosyal tesislerinde proje dahilinde katılımınız uygun görüldüğü takdirde, konaklamalı veya konaklamasız protokollere katılma imkanı vardır.